Choose Language
nl gb
Tours in Flores Indonesia

Highlights van Flores

Flores bevat enkele fantastische highlights die zeer de moeite waard zijn om te bezoeken. Het Komodo National Park bijvoorbeeld, wereldberoemd door de draakachtige Komodovaranen die alleen in dit park voorkomen. En het Keli Mutu National Park waar een vulkaan ligt met kraters die gevuld zijn met een gekleurd meer. Daarnaast is het vissersdorpje Labuhanbanjo een absolute aanrader!

Komodo National Park

Het Komodo National Park is in 1980 opgericht en is wereldberoemd door de draakachtige Komodovaranen die alleen in dit park voorkomen. Het park is 219.00 hectare groot en bestaat uit de eilanden Komodo, Rinca, een aantal kleinere eilanden en de omliggende wateren en een deel van het vasteland van Flores. De varanen leven voor op Komodo, Rinca en West-Flores. De eilanden van het bestaan over het algemeen uit steile kliffen, smalle baaien en stroompjes. Komodo is heuvelig tot bergachtig. Een groot deel van het eiland is bedekt met savannegebied en lontarpalmen en open grasgebied. Rinca heeft ook een savanne-achtig landschap en beschikt daarnaast over drie bergen die het beeld domineren. In het zuiden vind je de hoogste top van de Dora Ora die 667 meter hoog is en in het noorden de toppen van de Doro Raja en Gunung Tumbah, respectievelijk 351 en 187 meter hoog. Mocht je op Komodo de varanen in het echt willen bekijken dan ben je verplicht dat onder begeleiding van een ranger doen. Volwassen varanen zijn tussen de 170 en 180 centimeter lang en ongeveer 35 tot 55 kilo zwaar. De varanen zien er mogelijk niet zo snel uit maar ze zijn razendsnel als ze aanvallen. En aangezien ze alles eten wat ze kunnen vangen of doden en ook de veel grotere waterbuffel niet veilig is zal de mens ook onderdeel van zijn menukaart uitmaken. Varanen kunnen ook heel goed ruiken, een ongestelde vrouw zal het beest vanaf grote afstand al kunnen ruiken. Van de geur van bloed gaan de varanen namelijk helemaal uit hun dak. Je kunt het park bereiken vanaf het vissersdorpje Labuhanbanjo op West-Flores wat ook de kortste route is. Als je met de boot vanaf het eiland Sumbawa komt ben je zeven uur onderweg.

Keli Mutu National Park

In het zuiden van Centraal-Flores ligt Keli Mutu National Park. Keli Mutu is een vulkaan die bestaat uit drie kraters die elk gevuld zijn met een gekleurd meer. De meren bevinden zich op een hoogte van 1600 meter. Het water van de meren wordt door mineralen van de aarde gekleurd. In de loop der jaren hebben de meren verschillenden kleuren gehad. De afgelopen jaren waren de meren donkerrood, lichtgroen en lichtblauw, in het verleden hebben de meren ook andere kleuren gehad. Doordat het kraterlandschap rondom de meren kaal en grijs is vallen de kleuren van de meren nog meer op, de meren worden ook wel eens met gemstenen vergeleken. Het meest indrukwekkende uitzicht krijg je vroeg in de ochtend bij zonsopgang. Vanaf het dorp Moni dat aan de voet van de vulkaan ligt kun je de vulkaan het beste beklimmen. Men geloofd dat de zielen van de overledenen in een van deze meren hun laatste rustplaats vinden.

Vissersdorp Labuhanbanjo

Labuhanbanjo is een rustig vissersdorpje aan de westkust van Flores. De meerderheid van de 3.000 inwoners van het dorp is moslim. De meeste bewoners leven van de visvangst wat je duidelijk kan zien aan de baai van het dorp. Je ziet hier allerlei soorten trimarans, kano's, zeilboten en motorboten. Vanaf de baai heb je een prachtig uitzicht als de zon ondergaat. Ten noorden van Labuhanbanjo ligt een strandje waar je kan chillen. Er zijn echter veel betere strandjes voor de kust op een van de kleine eilandjes die daar liggen. Je kunt ook gaan snorkelen maar dan moet je naar het eiland Biddadari (half uur) of de Sebolo-eilanden (1 uur) varen. Vooral voor de witte stranden van Biddadari ligt prachtig zacht koraal waar kleurrijke tropische vissen rondzwemmen. Veel toeristen gaan via Labuhanbanjo naar het eiland Komodo.